چند ابهام واضح در باره تفاهم با عمان؛ تفاهم جدید یا تعدیل تفاهم قبلی به نفع ایالات متحده؟

چند ابهام واضح در باره تفاهم با عمان؛ تفاهم جدید یا تعدیل تفاهم قبلی به نفع ایالات متحده؟
 

به گزارش روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، حجت الاسلام مهدی امیدی عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره) طی گفتگویی ضمن تحلیل ابهامات تفاهم با عمان اظهار کرد: نیروهای نظامی ایران در دور قبل با محدود کردن ترافیک دریایی تنگه، بازسازی ذخایر جهانی نفت را کنترل کرده و امکان مانور داشتند. ذیل تعهد آمریکا در بند پنج و پذیرش ترتیبات ایرانی. ابزار مهم و حیاتی که با تفاهم جدید (در صورت صحت جزییات فاش شده ) از دست خواهد.

عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره) بیان کرد: با فرض صحت جزییات فاش شده، حتی با پرداخت هزینه خدمات، یعنی ایران ابزار استراتژیک کنترل ذخایر نفت جهان را با مبلغی اندک و موقت معاوضه کرده است و واژه‌های زینتی و قابل تفسیری چون «حق نظارت و دخالت»، در حالیکه مدیریت عمان بر مسیر خروجی مورد پذیرش قرار گرفته، سرنوشتشان روشن است و حق نظارت و دخالت با چه ترتیبی؟ ایمیل یا موشک؟

استاد حوزه و دانشگاه ابراز کرد: هرچند تا کنون نیز منابع آمریکایی هرگونه هزینه و حق نظارت ایران را رد کرده‌اند و عبور کامل و بدون شرط تنگه را در تفاهم جدید مورد تاکید قرار داده‌اند ولی همچنان سوال اصلی باقی است، بعد از حمله مجدد آمریکا، شهادت ۶۰ ایرانی و مجروحیت ۶۰۰ نفر و آسیب قابل توجه به زیرساخت و دارایی‌های نظامی و مردمی، چرا طرفی که از تفاهمی که خود آمریکا پذیرفته بود، عقب‌نشینی می‌کند و حقوقی را واگذار می‌کند، ما هستیم؟ (موضوع هزینه خدمات حتی اگر رخ دهد و با شوخی صندوق اعانه، عملا فقط تزیین نباشد هم، در برابر واگذاری مدیریت ذخایر نفت جهان قابل مقایسه نیست).

حجت الاسلام امیدی گفت: چرا پایبندی آمریکا به سایر بندهای تفاهم (رفع محاصره و تحریم)، به عنوان امتیاز به ما در حال محاسبه است؟ آن هم احتمالا ناقص و با چند قدم پیشروی دشمن در هر بند آن؟ لااقل اگر توافقی بود، بازگشت به همان تفاهمنامه باید می‌بود و نه نسخه‌ای ضعیف‌تر از آن و منفی‌تر یا دارای الحاقیه به ضرر ایران.

عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره) تصریح کرد: نگرانی اصلی این جاست که این روند در تمام تفاهمات بعدی و فعلی تکرار شود؛ هر بار بدعهدی و نقض آمریکا، تهدید به جنگ زیرساخت، نسخه‌ای به روز شده با منافع بیشتر برای آمریکا.

 


انتهای متن