تمدن‌سازی بدون گفتمان‌سازی ممکن نیست؛ محور مقاومت یک جریان تمدن‌ساز است

تمدن‌سازی بدون گفتمان‌سازی ممکن نیست؛ محور مقاومت یک جریان تمدن‌ساز است
مدیر دفتر ارتباطات فرهنگی مؤسسه امام خمینی(ره) با تأکید بر اینکه تمدن‌ها بر پایه منظومه فکری و ارزشی شکل می‌گیرند، گفت: تمدن غربی در مسیر افول قرار دارد و در مقابل، جریان اسلام ناب و محور مقاومت، ظرفیت شکل‌دهی به یک تمدن نوین الهی را داراست؛ مشروط بر آنکه گفتمان‌سازی، شبکه‌سازی و فرهنگ‌سازی به‌صورت روشمند و مستمر دنبال شود.
به گزارش روابط عمومی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، حجت‌الاسلام سیدمجید اشکوری، رئیس دفتر ارتباطات فرهنگی مؤسسه امام خمینی(ره)، در سخنانی به تبیین مفهوم تمدن‌سازی و الزامات آن در اندیشه اسلامی پرداخت و اظهار کرد: برخی جوامع، جامعه‌های تمدن‌ساز هستند و با اتکا به داشته‌های درونی خود تمدن تولید می‌کنند، اما برخی دیگر فاقد ظرفیت تمدن‌سازی‌اند و صرفاً مصرف‌کننده داشته‌ها و دستاوردهای دیگران هستند.
وی افزود: پیامبر اکرم(ص) اساساً برای ایجاد یک تمدن الهی مبعوث شدند؛ تمدنی که نجات‌بخش بشریت است و تنها راه نجات انسان محسوب می‌شود. تمدن‌ها بر پایه محتوای فکری و معرفتی شکل می‌گیرند و هر تمدنی دارای نظام ارزشی خاصی است که جامعه را به سمت جلو یا انحطاط سوق می‌دهد که در این میان، جریان اسلام ناب، جریانی نظریه‌محور و تمدن‌ساز است.
رئیس دفتر ارتباطات فرهنگی مؤسسه امام خمینی(ره) با اشاره به وضعیت تمدن غرب گفت: امروز تمدن غربی دوران افول خود را طی می‌کند و با این ساختارها و مبانی ارزشی، توان تداوم ندارد و بسیاری از آسیب‌ها، بحران‌ها و مشکلات امروز جهان، محصول همین منظومه فکری و ارزشی تمدن غرب است.
وی ادامه داد: در مقابل، تمدنی که در درون محور مقاومت در حال شکل‌گیری است، جایگزین ندارد و حوادث و فتنه‌های اخیر نیز نشان داد افرادی که بدون تحلیل و اندیشه به خیابان‌ها کشیده شدند، فاقد تفکر تمدنی بودند و حتی نمی‌دانستند دقیقاً چه می‌خواهند و در چه مسیری حرکت می‌کنند.
اشکوری با تأکید بر نقش فرهنگ در تمدن‌سازی تصریح کرد: اگر جریان اسلام ناب بخواهد به تمدن‌سازی برسد، الزاماً نیازمند فرهنگ‌سازی است؛ یعنی شکل‌دهی به مجموعه‌ای از باورها، ارزش‌ها، الگوها، روش‌ها و سبک زندگی و تمدن، برآمده از فرهنگ است و تمدن نوین اسلامی نیز باید از بستر اجتماعی و فرهنگی شکل بگیرد.
وی افزود: پس از فرهنگ‌سازی، نوبت به گفتمان‌سازی می‌رسد و برای این کار، حتماً باید شبکه گفتمانی شکل بگیرد. گفتمان‌سازی بدون شبکه‌سازی امکان‌پذیر نیست.
رئیس دفتر ارتباطات فرهنگی مؤسسه امام خمینی(ره) با اشاره به مسئولیت نهادهای حاکمیتی در این زمینه گفت: برای تحقق گفتمان‌سازی، نهادهای حاکمیتی باید به وظایف خود عمل کنند و رهبر معظم انقلاب صریحاً تأکید کرده‌اند که برای کار فرهنگی باید «قرارگاه فرهنگی» شکل بگیرد، اما متأسفانه در مواردی شاهد عدم همکاری برخی نهادهای حکومتی هستیم و در چنین شرایطی، رهبر انقلاب بار این مسئولیت را بر دوش نخبگان جامعه گذاشته‌اند.
وی در توضیح مفهوم شبکه گفتمانی بیان کرد: شبکه گفتمانی الزاماً یک رابطه سازمانی و دستوری نیست؛ بلکه افرادی با توانایی‌ها، جایگاه‌ها و ظرفیت‌های متفاوت، بدون رابطه تشکیلاتی رسمی، با هم‌فکری، هم‌افزایی و همکاری فکری، در یک مسیر مشترک حرکت می‌کنند و این همان شبکه گفتمانی است.
اشکوری با اشاره به نقش انقلاب اسلامی در تغییر معادلات فرهنگی اظهار کرد: دشمن طی سال‌ها تلاش می‌کرد ما را به تغییرات فرهنگی سطحی و عدم تمدن‌سازی سوق دهد، اما انقلاب اسلامی جریان اسلام ناب را احیا کرد و با ایجاد تغییرات گفتمانی، مسیر تمدن‌سازی را به‌طور اساسی تغییر داد.
وی افزود: علامه مصباح یزدی نقش مهمی در تغییر این معادله ایفا کرد. در همین راستا، رهبر معظم انقلاب تأکید کردند که شاگردان ایشان وارد عرصه شوند و بر همین اساس، علامه مصباح با نگاه تشکیلاتی، مجموعه‌ای با عنوان کانون طلوع را راه‌اندازی کردند که اساتید آن، هم به علوم عقلی و فلسفی مسلط‌اند و هم از روحیه انقلابی برخوردارند.
رئیس دفتر ارتباطات فرهنگی مؤسسه امام خمینی(ره) در پایان با اشاره به مخاطبان این مؤسسه گفت: مخاطبان مؤسسه امام خمینی(ره) دو گروه هستند؛ نخست، افرادی که قدرت تبیین دارند و با پشتوانه فکری وارد میدان می‌شوند و دوم، کسانی که خود توان تبیین مستقیم ندارند، اما می‌توانند در فرآیند زمینه‌سازی و پشتیبانی نقش‌آفرین باشند. اگر بناست گفتمان‌سازی اتفاق بیفتد، این کار باید روشمند و مستمر باشد؛ چراکه دو عنصر اساسی در گفتمان‌سازی، استمرار و روش‌مندی است.
 
 
/انتهای پیام