همایش بین‌المللی "علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی"روزهای ۲۵ و ۲۶ خرداد ماه در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در قم برگزار می‌شود

۲۵ و ۲۶ خردادماه؛ همایش بین‌المللی "علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح " برگزار می‌شود

 

همایش بین‌المللی "علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی"روزهای ۲۵ و ۲۶ خرداد ماه در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در قم برگزار می‌شود.

 

به گزارش روابط عمومی موسسه امام خمینی (ره)، آیت‌الله محمود رجبی، رئیس مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره)،  در کنفرانس خبری همایش بین‌المللی "علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه مصباح یزدی"گفت: تحول در هر علمی اجتناب‌ناپذیر و مقتضای رشد و شکوفایی آن علم است و علوم انسانی هم مشمول این اصل کلی می‌شود.

ایشان افزود: دانشمندان رشته‌های مختلف علوم انسانی تصریح کرده‌اند که همواره تحول در علوم وجود داشته و به خصوص این تحول در مبانی و پیش‌فرض‌های علوم صورت گرفته است، یکی از جامعه‌شناسان غربی معتقد است که رد و قبول نظریات، متأثر از تأمین پیش‌فرض‌هاست یا یک دانشمند آمریکایی گفته که ما در هر رشته‌ای که وارد شویم این پرسش پیش روی ماست که انسان چیست؟ مبانی باید روشن شود لذا تحول در مبانی و محتوای علوم امری مستمر است.

آیت‌الله رجبی با بیان اینکه یکی از انواع تحولات، تحول در منابع معرفتی علوم است، اظهار کرد: در نظام اسلامی معتقدیم که علاوه بر منابع عام بشری یعنی عقل و تجربه و دستاوردهای تاریخی جامعه بشری یکی از منابع مهم که محدودیت منابع دیگر را ندارد و متقن هم هست منبع وحیانی است، لذا تولید علوم انسانی اسلامی که به وحی منبعیت می‌دهد نوعی تحول در این زمینه است و عمده وجه تمایز علوم انسانی اسلامی با علوم انسانی غربی در این مورد است. 

*مطرح شدن علوم انسانی اسلامی از سوی امام خمینی(ره)

عضو جامعه مدرسین حوزه با بیان اینکه تحول در علوم انسانی اسلامی در خارج از جهان اسلام و جهان اسلام به

 صورت کلی مطرح و در ایران هم پس از پیروزی انقلاب از سوی امام خمینی(ره) مطرح شد، گفتند: ایشان در سال ۱۳۶۱ فرمودند که باید در علوم انسانی تحول رخ دهد و دستانتان را به سوی حوزه‌های علمیه دراز کنید، زیرا حوزویان متخصص امور دینی هستند، حدود سه سال قبل با رهنمودهای علامه مصباح یزدی مقرر شد که سلسله همایش‌هایی درباره اندیشمندان معاصر علوم انسانی برگزار شود که همایش بین‌المللی علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه مصباح اولین همایش است.

*اهداف برگزاری همایش بین المللی "علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمد تقی مصباح"

عضو شورای عالی حوزه های علمیه در مورد اهداف این همایش گفت: آشنایی بیشتر جامعه علمی داخل و خارج کشور با اندیشه‌های علامه مصباح در علوم انسانی و اسلامی در ابعاد مختلف، تبیین و بررسی اندیشه علامه مصباح در علوم انسانی، بهره‌گیری از منظومه فکری ایشان در رشد علوم انسانی اسلامی و غنی‌سازی متون و منابع علوم انسانی به لحاظ کیفی و کمی براساس اندیشه‌های علامه مصباح از جمله اهداف این همایش است، البته از مطالعات تطبیقی و انتقادی هم استقبال شده است.

وی افزود: هدف دیگر این همایش بین المللی ارتقای علوم انسانی در عرصه بین‌الملل و جامعه است، زیرا باعث رشد و شکوفایی علوم انسانی اسلامی خواهد شد و هرقدر این قبیل مباحث بیشتر مطرح شود باعث عمق‌بخشی، روزآمدسازی و کارآمدی بیشتر این علوم می‌شود.

رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در پایان سخنان خود تأکید کرد: از بدو تأسیس ستاد این همایش، چهار کمیته علمی با چند شورای تخصصی ایجاد شد که شورای تخصصی علوم عقلی شامل فلسفه و کلام، فلسفه دین و عرفان اسلامی، شورای علوم عقلی شامل تفسیر و علوم قرآن و تاریخ اسلام، شورای علوم اجتماعی شامل جامعه‌شناسی، مدیریت، اقتصاد و... و شورای علوم رفتاری شامل روان‌شناسی، علوم تربیتی و اخلاق، کمیته بین‌الملل و تیم رسانه‌ای از جمله این شوراهاست.

حجت‌الاسلام والمسلمین علی مصباح یزدی، دبیر علمی این همایش در ادامه این نشست خبری گفت: تعیین محورهای کلی همایش و ارائه راهنمایی و مشاوره برای ارائه‌دهندگان مقالات از جمله وظایف کمیته علمی است، این کمیته در چهار بخش مختلف علوم تشکیل شد و هر کدام ریزموضوعات مرتبط با همان رشته را که در فرمایشات علامه مصباح بود استخراج کردند و مجموعه ریزموضوعات در قالب یک جزوه تدوین و در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفت.

وی افزود: بر این اساس فراخوان مقالات از طریق سایت همایش ارسال شد و هر اثر دو بار مورد ارزیابی قرار گرفت، مصاحبه با صاحبنظران و شخصیت‌هایی که در زمینه علوم انسانی اسلامی فعالیت علمی داشته‌اند از دیگر کارهای این کمیته بود و با برخی در یک جلسه و با برخی در جلسات متعدد مصاحبه داشتیم که به زودی منتشر خواهد شد. 

حجت‌الاسلام والمسلمین مصباح یزدی بیان کرد: عمده مقالات از طریق فراخوان مقاله پذیرفته شده است و این مقالات از عیار بالایی برخوردار است همچنین  مجوز انتشار در مجلات علمی پژوهشی را دریافت کرده است. 

دبیر علمی همایش بین‌المللی "علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه مصباح یزدی" گفت: برپایی کرسی‌های نظریه‌پردازی و ترویجی از دیگر کارهایی است که در این راستا صورت گرفته است و علاوه بر آن پیش همایش هایی نیز از سوی مراکز همکار در داخل و خارج کشور برگزار شده است.

وی افزود: ۵ پیش همایش در داخل و برگزاری سه همایش در سه کشور از جمله فعالیت‌ها در این راستا محسوب می‌شود.

*گام بلند همایش در جهت پیشرفت علوم انسانی اسلامی

حجت‌الاسلام والمسلمین مصباح یزدی بیان کرد: امیدواریم این همایش گامی در پیشرفت علوم انسانی اسلامی باشد و بتواند مبنایی برای اداره جامعه اسلامی قرار بگیرد.  


در ادامه حجت‌الاسلام والمسلمین محیطی اردکانی، دبیر اجرایی همایش گفت: بعد از ارسال فراخوان مقالات، آخرین مهلت ارسال مقاله ۳۱ مرداد ماه سال ۱۴۰۱ اعلام شد و همایش در روزهای ۲۵ و ۲۶ خردادماه امسال در روزهای پنجشنبه و جمعه در مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی برگزار خواهد شد. 

وی افزود: برنامه از ساعت هشت و نیم صبح روز پنجشنبه، ۲۵ خرداد ماه در قالب افتتاحیه شروع و عصر روز پنجشنبه کمیسیون‌های تخصصی تشکیل می‌شود و در روز جمعه هم مجددا از ساعت هشت و نیم تا ۱۲ ادامه کمیسیون‌های تخصصی را داریم و این کمیسیون‌ها عصر آن روز هم ادامه می‌یابد و در نهایت مراسم اختتامیه برگزار می‌شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین محیطی اردکانی بیان کرد: ۴۸۰ چکیده مقاله به عربی، فارسی و انگلیسی دریافت شد که ۳۷۴ چکیده پذیرفته شد و ۲۵۳ مقاله در نهایت دریافت شد که ۷۸ مقاله برای انتشار در مجلات معتبر داخلی و خارجی مجوز گرفته است و ۶۱ مقاله هم در مرحله ارزیابی برای انتشار است. 

وی افزود: تولید نرم‌افزار همایش که شامل آثار و دستاوردهای علمی همایش است از دیگر کارهای صورت گرفته است و تمامی آثار علامه مصباح در حوزه علوم انسانی و اسلامی و چکیده مقالات و اصل مقالات و کتابخانه جامع تمامی آثار علامه مصباح در این نرم‌افزار وجود دارد.

دبیر اجرایی همایش افزود: برگزاری ۸۳ کرسی علمی، ۷ پیش همایش، برگزاری وبینارهای بین‌المللی و داخلی، ۱۹ نشست علمی داخلی و خارجی به جز وبینارها و برگزاری ۴۴ جلسه مصاحبه از جمله کارهای صورت گرفته برای این همایش بین المللی است. 

برنامه‌ریزی برای انتشار مقالات در مجلات مختلف *

حجت‌الاسلام والمسلمین محیطی اردکانی بیان کرد: برنامه‌ریزی برای انتشار مقالات در مجلات هم از دیگر کارها بوده است که تاکنون ۵۵ مقاله در ۱۲ نشریه معتبر منتشر شده است؛ همچنین تاکنون ۴ شماره خبرنامه همایش به صورت دیجیتال منتشر شده است. مسابقاتی هم از آثار علامه مصباح در سطوح عمومی و  تخصصی هم انجام شده است. 


در ادامه حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمدرضا برته، مسئول کمیته بین‌الملل همایش در سخنانی گفت: همایش علمی اگر در مسیر درست قرار بگیرد پایان آن، آغازی برای تحول در آن مسیر است لذا برنامه‌ریزی برای سلسله همایشات علوم انسانی اسلامی برای آینده در این رستا صورت گرفته است

وی افزود: در بدو فعالیت بین‌المللی همایش، شناخته‌شدگی و اشتهار علمی علامه مصباح آنقدر پیش رفته بود که ما عمدتا میراث‌دار این پیشرفت‌ها بودیم زیرا اندیشه‌های ایشان مرزهای جغرافیایی و اندیشگی را درنوردیده بود.

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر برته ادامه داد: مقالات و آثار ارسالی به همایش از  ایران، عراق، اتریش، سوریه، لبنان، آمریکا، مصر، مغرب، تایلند و صاحبنظران بین‌المللی مقیم ایران دریافت شد.

وی گفت: از ابتدا درگاه‌های مختلفی برای وصول مقالات تعریف شد که منحصر به سایت نبود؛ ارزیابی چندگانه علمی صورت گرفت و ما به ۳۲ مقاله بین‌المللی پذیرفته شده در همایش رسیدیم که فرایند نشر آن در مجلات بین‌المللی در حال طی شدن است. 

*برگزاری 10 وبینار بین المللی در راستای همایش

مسئول کمیته بین‌الملل همایش افزود: بیش از ۱۰ وبینار بین‌المللی در این راستا برگزار شد و روند وبینار هم به این صورت است که یک فرد ارائه‌دهنده و ناقدانی آن را ارزیابی می‌کنند. 

وی در مورد مراسم افتتاحیه و اختتامیه بیان کرد: در افتتاحیه شاهد سخنرانی آیات رجبی، محسن اراکی و آقای پرویز داودی خواهیم بود و  گزارش کمیسیون‌های تخصصی و سخنرانی پرفسور لگن هاوزن، منوچهر محمدی و آیت‌الله حسینی بوشهری برنامه‌های اختتامیه همایش خواهند بود.

 

 

کانال روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) را در پیام‌رسان‌های ایتا، سروش، بله و روبیکا دنبال فرمایید:
 ایتا
 https://eitaa.com/iki_ac_ir
 سروش
 https://splus.ir/iki_ac_ir
 بله
 https://ble.ir/iki_ac_ir
 روبیکا
 https://rubika.ir/iki_ac_ir